Friday, August 5, 2011

PERKARA YANG SAYA TIDAK SUKA

Sincerely love by EiNeZz at Friday, August 05, 2011
Reactions: 
Alhamdulillah~ baru saja abis sahur..
sementara tunggu azan subuh tiba-tiba terfikir nak update blog. saya nie jarang sangat update blog... so saya masih tak boleh kategorikan diri saya sebagai blogger tegar. macam jugak perokok, seseorang itu tidak akan dikategorikan sebagai perokok tegar selagi dia tidak tergolong dalam golongan yang kerap merokok dan mampu memiliki rokok sendiri secara rutinnya. so, memandangkan saya jarang sangat2 update blog dalam sebulan pun belum tentu dapat update satu entry baru, hal ini bermaksud saya belum sampai pada level blogger yang hebat. (wah!!!)

ok2... semalam banyak sangat perkara yang berlaku pada saya. sebilangan kejadian2 tersebut ada yang tergolong dalam PERKARA-PERKARA YANG SAYA TIDAK SUKA. so, saya akan list-kan beberapa perkara tersebut:


1. TAHAN GELAK / KETAWA. begini ceritanya. tadi sahur kami (saya, ayah, abang dan Joe adik saya) makan semeja. entah la tengah sibuk makan, tiba-tiba ayam abang terpelanting ke bawah meja. dengan muka yang macam tiada muka saya rasa lah (sebab dia tunjuk muka serius sangat) dia pungut ayam tu balik dan letakkan semula ke dalam piring. saya yang melihat kejadian itu serta-merta berkata "uitss boleh plak terpelanting". sambil tengok muka Joe saya menyiku tangannya. serius saya rasa lucu.. nak pecah gelak. Joe pun sama, tapi tengok muka abang yang serius takda perasaan, kami sedaya upaya tahan ketawa. tapi ada bunyi "kekekeh" sempat keluar dari mulut Joe. tau lah abang ni jenis yang sangat sukar untuk di ramal emosinya. kalau dia sudah marah, boleh menangis jugak di buatnya. tak macam ayah, kalau marah, saya masih boleh ajak gurau lagi... tehee~ pada masa tu Tuhan saja yang tahu betapa saratnya beban apabila terpaksa menahan ketawa ketika berhadapan dengan situasi yang sangat2 melucukan sehinggakan usus kecil dan usus besar dalam perut boleh terbelit. nasib abang cepat habis makan. bila dia pegi dapur saya hamburkan ketawa laju2 sebelum dia masuk semula. wakaka xD... yang lain tengok saya macam suda gila ketawa sendiri2... Ahh!!! at least terlepas jugak gelak yang saya pendam selama beberapa minit.. dalam hati cakap cepat2 kasi lepas sebelum terlambat... Adooiiyaaii... HAHAHA... lega~



2. KACANG PEAS. ada yang cakap kacang peas banyak khasiatnya tapi saya sangat2 tidak suka makhluk ini. saya percaya banyak lagi makanan yang berkhasiat di dunia ini dan rasanya cukup enak.. contohnya broccoli sayur kegemaran saya. *wink3 ^.~ kenyit mata kejap...
tadi agak bersemangat bangun sahur sebab tau kali nie ibu masak ayam masak merah.. makanan kegemaran saya!!! yihuu~ jarang jugak berselera makan di pagi2 buta nie. tapi sebab lauk kali nie hebat so cepat2 bangun, basuh muka dan tangan terus duduk untuk makan. erkkk!! =__=" ibu letak sayur campur... tau tak lobak yang dipotong dadu kecil, jagung dan kacang peas yang warna hijau tue? hah! saya panggil tu sayur campur lah... sebab ada kacang peas so terpaksalah asingkan dulu kacang peas tu di tepi piring. nampaknya proses menyuap makanan ke dalam mulut menjadi agak lambat.



3. "EIN MASAK APA HARI NI??". ini la pertanyaan yang saya paling tidak suka. kalau ada orang tanya saya masak apa saya selalunya tidak akan layan.
OK la jujur bab masak memasak ni saya kurang arif.. eh2 nanti!!! bukan langsung tak pandai masak. tapi biasanya saya masak hanya untuk santapan diri sendiri. bukan untuk satu family yang makan. tapi buat masa ni orang yang selalu merasmi makanan saya ialah Joe dan nenek.

macam tadi pagi cikgu saya mesej suruh bangun sahur. (dalam hati cakap kenapa lah tiba2 mesej suru bangun nie. sakit???) saya cakap masih awal. dia plak cakap saya perlu masak so dia bagi bangun awal. tengok saja perkataan "masak" terus terasa tersindir. so saya reply: SAYA MAKAN, X MASAK... lepas tue saya tak pedulikan mesej2 yang lain..

Lagipun ibu saya masak memang sedap. so, ibu yang akan masak untuk kami semua. ok2!!! saya bagi satu situasi.. kalaulah di rumah tu ada orang yang masak lagi sedap dari kita mesti la kan kita nak dia yang masak untuk semua orang. so wajar la kalau ibu saya yang akan masak untuk kami di rumah. tp jangan pandang rendah pada saya tau. suma kerja saya boleh buat tp part masak ada kureng sket.. tehee~ takpa nanti saya akan ikut kelas memasak lepas ko-k St.John habis. JANJI!!!


4. DUIT SYILING. saya rasa duit syiling hanya akan memberatkan purse. so selalunya saya akan cek duit syiling sebelum jalan. "ibu saya ada duit syiling RM7.54. tukar ya." ibu saya memangla suka sebab kalau pegi pasar senang nak bayar itu dan ini. so saya akan ambil purse ibu dan tukar dengan duit kertas RM10. :) "ok, makasi" sedikit sebanyak boleh la saya menabung untuk belanja anak jiran beli aiskrim di Siong Ho... (umpan supaya budak2 tu nak main dengan saya.. u know what?? saya suka kanak2)


5. MENUNGGU. nah!!! tunggu kawan, kereta, barang atau apa2 saja yang sinonim dengan MENUNGGU saya memang tidak suka. pernah sekali tu saya tunggu ayah saya ambil di sekolah. sebab time saya form 6 saya masuk sekolah harian biasa.. best tauk!!! tapi ayah saya selalu meeting. sebelum hantar ke sekolah ayah akan bagi tau kalau hari tu dia ada meeting. tapi time tu ayah takda cakap pun... lama sangat saya tunggu. terpaksa lah saya call office dan hp ayah. sebab saya tak suka duit syiling saya terpaksa pinjam duit syiling dengan kawan untuk call ayah. baru la saya sedar kepentingan duit syiling time tu. beberapa minit lepas tu ayah datang. tengok muka ayah tersengih. dalam hati tau ayah takda meeting.. sebenarnya ayah lupa. entah berapa jam tunggu time tu. SERIUS GERAM!!! sampai rumah, masuk bilik, masih pakai baju sekolah, humban badan di katil sambil nangis puas2 sampai tertidur.
bangun2 baru sedar suda masuk Asar.. terpaksa qada solat Zohor yang tertinggal. =__="
so kalau tak mau tengok saya menangis, jangan biarkan saya tunggu lama...


6. DIDESAK. Aaaaaarrgh!!! ini pun saya sangat2 tidak suka. saya tak suka orang mendesak atau paksa saya buat perkara yang saya tidak suka. ok, contoh yang baru2 terjadi semalam.
semua orang ada bestfriend kan?? tak kira lah lelaki atau perempuan.
saya pun macam tu jugak. tapi kali nie saya nak cerita pasal bestfriend saya yang lelaki. tak perlu lah tau siapa dia. nanti ada lagi orang cakap mau berkenalan. nanti bertambah lagi kawan dia di Facebook. ~tangan di dada mata ke atas~
(cepat2 tengok berapa friends dia di Facebook.. 2384!!! giler cool)
banyak benda yang saya share dengan bestfriend saya ni.. kami berkawan suda 12 tahun.. sejak sekolah rendah lagi. sedi, suka, duka, gembira, begaduh, menjengkelkan, tidak bertegur, bla... bla... semuanya kami pernah lalui bersama.
semalam saya call dia. biasalah ada saja benda yang mau di share plus saya ada download lagu baru. lumrah manusia suka tunjuk2.."ein ada lagu baru ney!!!" dengan harapan dia pun jeles.. kah3~ so sambil call, saya on lagu tu. then dia suru replay sebab nak record. maklumlah dia belum boleh online lagi.
tiba2 VR call... mesti lah waiting kan... so saya jawab sekejap. belum sempat cakap apa2 VR mara2.. dia tak suka saya call dengan orang lain lebih2 lagi bestfriend saya tu. Owh untuk pengetahuan... VR tue hanya kawan saja. tapi entah napa dia bersikap begitu. agak mendesak suru saya pilih dia atau bestfriend saya. huh!!! giler ape??!!
dia bentak2!!! saya blurr n off hp... tapi saya agak sedih sebab orang mara2 tanpa sebab munasabah... terus hilang mood ber-FB / FB-ing denga cousin saya Kelly.. :'(
PERINGATAN: jangan buat orang begitu nanti Tuhan tidak sayang.
tak pasal2 bestfriend saya rasa bersalah.. asi kah begitu asi ka???


ok cukuplah 6 saja. nanti boring pulak beleter panjang2 kan... saya nak sambung buat keja apa yang patut... SELAMAT BERSAHUR, BERPUASA, BERBUKA DAN BERIBADAH... semoga kita disayang Allah... Amin~
have a good day kawan2 ^^


2 say you love me too:

tqa said...

mengencang ka type panjang2! tapi tepuk tangan untuk aku sbb baca sampai habis.

aku ketawa baca yang ptama sbb aku pun tahan ketawa dlm kelas tadi!!!! wakakakakaka.

EiNeZz said...

wakakaka... klu ko tgk mukak c Joe bikin tambah kempis perut... adoi...
ayah ku diam jak... dia taw abang ku 2 lain2 skit kalau mara... wakakak xD

 

~ EiNeZz ~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review