Sunday, September 30, 2012

Si Budak Kecik!

Sincerely love by EiNeZz at Sunday, September 30, 2012
Reactions: 
0 say you love me too
Photobucket
Tadi kami baru balik dari satu lokasi yang dirahsiakan. Kemudian sebelum balik kami berdua bercadang singgah di Tesco untuk mencuci mata dan perut sebab ia merupakan lokasi terdekat untuk mencari sesuap makanan. *Kebuloq* Selepas memenuhi kehendak perut kami merayau-rayau di kawasan sekitar dengan penuh bahagia.

Ini dia si kecik Huda :D

Takde motif =.='

Tujuan sebenarnya beliau mencari Japanese table kini terlaksana :P

 Terserempak dengan buah kiwi dari Mujilen

 Teringat kenangan makan buah free sampai kenyang di Cromwell

Beliau juga tidak terlepas peluang menghirup oksigen dari bunga segar

Sekian saja laporan ringkas dari saya. Selamat berhujung minggu. :D


~WASALAM~


Thanks for reading this entry.

Saturday, September 29, 2012

Dear Diary: First Day In Auckland

Sincerely love by EiNeZz at Saturday, September 29, 2012
Reactions: 
3 say you love me too
Photobucket
Lebih kurang sebulan dah aku balik dari Mujilen (New Zealand) tapi baru sekarang nak update kat blog. Apa kata korang tak payah nak mengeluh banyak. Layan aje citer aku nie O.K. :D

9.45 am: We safely touched down at Auckland International Airport. Since New Zealand has very strict quarantine and customs laws, we took about 30 minutes to past the security gate inside the terminal. Dorang check sume hand luggage tuk pastikan takde sape-sape bawak prohibited items such as fresh food, drugs and so on. Siap ada anjing hidu beg kitorang tuk kesan barang terlarang tu. Dah lah anjing dia besar naik kecut aku tengok. 

Ini masih dalam terminal. Ukiran kayu kat belakang tu sekali pandang macam kat Cultural Village, Sarawak tapi tu adalah hasil architecture dari puak Maori.

Aku ingatkan aku dah lambat sebab terpisah ngan yang lain. Tengok-tengok aku & Along yang sampai awal kat arrival hall. :D

Ok amek banner tunjuk excited. Besalah kan fist time bro. HAHAHA!
Auckland Airport. Annie, tour guide kitorang datang jemput then bawak terus naik bas yang dah disewa.

Keluar je dari airport rasa macam dalam aircond. Sejuk-nyaman! Tarik nafas dalam-dalam supaya rasa sejuk tu masuk ke lubang hidung sebelum sampai ke peparu. Eh...eh! Korang, kita dah sampai! Macam tak cayer kan! Tu la aku macam sakai pun ada. =.= Penat tauk dalam airplan dekat 10 jam. Mestilah happy bila dah sampai. ;p

Siap-siap simpan barang dalam bas Annie bagi cokelat & mineral water. And she said the Whittaker’s chocolate is originally made in New Zealand. Then we decided to buy the same one to be brought to Malaysia. Sebelum teruskan perjalanan, kitorang singgah kat convenience store tuk beli apa yang patut.

Hah! Ini dia Countdown. The most popular convenience store. Aku agak je la sebab pegi mana-mana ada je Countdown nie. heheh~

Macam-macam jenis spesies apple kat sini

Nectarines nie alau kat Malaysia mahal. Kat sini agak murah. Pastu Dr cakap sape nak, amek je dia belanja. Baikkan! :) Aku apa lagi. Dr saya nak! Nak!

Pisang dia besar-besar. Tapi sorry aku tak suka pisang. ngee~

Erk! Erk! Kalau nak bayar self service. Toleh kiri toleh kanan tak reti nak guna. =.='

Aunty baik nie tolong ajar kan. Kene scan satu persatu. Lepas tu masukkan dalam plastic bag. Kalau salah buat mesin tu tau.Then mesin tu boleh cakap suruh kita ikut arahan dia. Comelkan! :))

Di luar menikmati kelazatan nectarines! :9 Maceh Dr.

Toink3~ ♥

We stop at Harbour Bridge

Nampak macam terik. Tapi angin kuat. Sejuk tauk! >_<"

We took some photos

Our next route is Mount Eden atau dikenali sebagai Maungawhau in Maori

Penat jalan kaki. Tapi best jugak. View dia lawaaaa!

For you to know, Mount Eden is the highest of the volcanoes in Auckland city at 196 meters. The best part is when our visitor guide told us some histories of this mountain and followed by ahhh... ooowhh... uuhh... sounds from us. Sakainess was come again that time. HAHAHA! If you're interesting to know silalah menggunakan perkhidmatan Incik Google. Ponat den nak cerita panjang. tehee~

Cerun nie sangat curam tau. Takut!

Along ajak aku turun kat bawah. Aku tak nak. Visitor guide tu cakap ada mitos yang menyatakan kalau kita turun kat bawah orang tu takkan mengandung sampai bila-bila. Tapi sebenarnya mitos tu elak orang turun sebab bahaya. 
Gadis Mujilen

 Now we are on the top of the mountain

 Khusyuk dengar cerita visitor guide

Dah penat jalan daki bukit, kami pegi la cari makan. It was very rare and hard to find halal food in a shopping mall. Finally we found a Turkish cafe that provide halal food. Krongg~ kronggg~ bunyi dah perut.

Star Kebab

 Time nak order kebab, kita boleh pilih 3 jenis sos yang kita nak. Sebab banyak sangat sos dia, aku pun jadi keliru tak tau mana nak pilih. @.@" <-- font="font" muka="muka" nak="nak" semua="semua" tamak="tamak">

 Dijamin HALAL :)

A combo set Turkish kebab costs me NZD 13.50 which is approximately RM34
# tapi nie bukan kebab sebenar yang aku makan. Lebih kurang macam nie kebab kat sana.

Dah kenyang makan, kami pegi souvenir shop. Tapi barang-barang dia agak mahal. So kitorang decide nak cari tempat lain yang lagi murah. Hadoiii lah jugak. Then check in kat All Season Hotel. Rehat kejap then keluar jalan-jalan ngan Along kat Auckland city. 



Guna camera enpon tu la x jelas

Banyak lagi pic tapi penat nak upload. Wah bahagia... :D


~WASALAM~


Thanks for reading this entry.

Tuesday, September 25, 2012

HUJAN dan Penyelesaiannya

Sincerely love by EiNeZz at Tuesday, September 25, 2012
Reactions: 
2 say you love me too
Photobucket
Akhir-akhir nie Penang selalu je hujan. Rasa bersalah nak pakai kasut atau flat pegi kuliah. Kalau kena becak mesti kotor. Kalau kena basah mesti cepat rosak. Fehhh~ (T-T)" Tatkala itu fikiran ligat mencari penyelesaian. Kira perkara nie masalah besar bagi aku. Ye lah aku kan sayang kasut-kasut aku. :')

Sebab nak melindungi kasut kesayangan aku terpaksa pakai selipar je pegi kuliah. Selipar tu sebenarnya aku selalu pakai masuk toilet. Ergghhh! Tak cool lah macam tu kan. Pegi menuntut ilmu guna selipar toilet. Sadistic! (_ _#)" Dari awal sem lagi asyik-asyik cakap kat Ayu nak beli Crocs. "Tolong carikan tuk Ein..."

Hari tu aku keluar pegi cari Crocs mana tau ada yang berkenan. Malangnya aku tengok semua familiar je macam takde yang luar biasa yang boleh tarik nafsu shopping aku. Baru-baru nie keluar lagi kebetulan Tasha nak cari Crocs jugak tuk nenek dia. Comel je kan tolong carikan Crocs tuk nenek. :'D Tiba-tiba...
Chacanggg!!! Hello Kitty *purple*

Aku nampak design Hello Kitty. Giler comel! Then aku cepat-cepat try. Cayman crocs tue agak betul-betul ikut saiz kaki aku. Macam tak best la kena pakai yang besar skit. Aku tengok saiz yang aku guna tu J1. Damnn! J bro. Junior size. Maksudnya sesuai tuk kiddos. Aku mintak miss yang layan aku carikan saiz J2 tapi dia cakap dah habis. Saiz J2 tuk pink color masih ada. Tapi aku nak purple jugak. *merengek*

Hello Kitty *pink*

Aku tak jadi beli sebab aku nak purple color jugak. :'( So tadi aku tanyalah pendapat Ayu kalau Crocs color pink nie lawa. Dia cakap macam tak matang je kalau aku pakai. Aku pun tiba-tiba ubah fikiran tak nak beli. Lagipun memang tuk kanak-kanak. Aku jer ngada lebih nak pakai. =.='

Tapi macam mana? Aku desperate sangat sebab tak nak guna selipar toilet lagi pegi kuliah. Sekali lagi dengan setiba-tibanya aku jumpa selipar ala-ala Crocs kat 7 Eleven tadi. Daripada takde baik aku grab jer. Lagipun harga dia murah. Kalau rosak pun tak lah aku rasa kecewa sangat kan.

Monobo ada logo kepala monyet. d(@.@)b

Akhirnya aku pun belilah selipar kat atas nie. Dah memang takdir mungkin aku disuruh berjimat. Hehehe~ Bolehlah aku pegi kuliah dengan gembira sebab aku tau kalau basah pun benda alah nie tak kan pape punya. Tapi bagi korang yang nak guna Crocs mesti ramai yang agak confuse dengan saiz yang dorang letak kat tag tu kan. So, kat sini ada panduan tuk korang kalau nak beli footwear kat Crocs outlet. :)

Sizing chart

Semoga chart kat atas nie dapat tolong korang cari size code tuk Crocs footwear. Even aku tak dapat beli Hello Kitty crocs kat atas nie aku tetap happy. Kini hujan bukan lagi menjadi alasan untuk berasa sedih pergi ke kuliah. :D Tak sabar nak pegi kuliah esok. Lalala~ ♪♫♪♫


~WASALAM~


Thanks for reading this entry.

Thursday, September 20, 2012

Kurma Ajwa: Review

Sincerely love by EiNeZz at Thursday, September 20, 2012
Reactions: 
2 say you love me too
Photobucket
Kurma Ajwa aku dah sampai. Hoooray! Gembira semacam jer. Puas aku cari merata Penang nie tapi tak jumpa jugak. Nasib baiklah terfikir nak google manalah tau ada orang jual secara online. Akhirnya hasrat ingin memiliki kurma ini tercapai. Selasa aku order tadi aku cek dah sampai. Kalau cek tracking number semalam lagi dah sampai. Tapi busy tak sempat nak ambil. Heww~ ;p

Actually aku nie bukanlah penggemar kurma. Tapi kalau balik rumah aje mesti aku tengok ada kurma atas meja makan. Ibu aku macam tak putus-putus beli kurma even bukan hari puasa. Ibu selalu cakap kurma nie banyak khasiat. Tapi aku tak sentuh jugak sebab aku tak suka makan buah kering. Aku lebih suka yang juicy macam tembikai, anggur, honeydew dan sewaktu dengannnya. :)
Chachang!!! Gembira sangat bila dah sampai. :D

Nak dijadikan ceritalahkan, bila ibu, ayah dan nenek balik umrah hari tue, ibu ada beli kurma Ajwa. Ibu cakap kat aku kurma nie banyak khasiat. Nabi sendiri yang tanam pokok buah kurma nie. Sebab tue lah sekilo harga dia sampai RM100 lebih. Tiba-tiba macam tarikan magnet aku tergoda plak nak try kurma Ajwa nie. Bila kunyah-kunyah tu tiba-tiba keluar emas dari mulut aku. WAKAKAKA! Itu itu aku tipu. Overlah pulakkan kalau macam tue! :P

Ok kali nie serius! Yang bestnya pasal kurma nie, dia tak kering, sedap, manis & lembut. Berkali-kali jugaklah aku makan. Dengan khasiat yang ada lagilah aku suka makan kurma nie. Kalau korang berminat nak beli kurma nie, boleh order kat KURMA AJWA.

Sabda Rasulullah SAW: “Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwah, maka tak akan mencelakainya racun dan sihir dihari itu”. (Riwayat Shahih Al-Bukhari) (sumber)

Biri-biri Mujilen pun suka kurma Ajwa. Baa... baa... :D

~WASALAM~
والسلام


Thanks for reading this entry.

Friday, September 14, 2012

Elak Kaki Melecet

Sincerely love by EiNeZz at Friday, September 14, 2012
Reactions: 
0 say you love me too
Photobucket
Ada yang tanya, "Ein tak sakit ke pakai flat macam nie? Kalau aku pakai mesti kaki aku sakit." Dengan mudahnya aku cakap tidak sama sekali. Aku memang suka pakai flat sebab selesa lebih-lebih lagi kalau nak pegi kuliah jalan sana sini. Tapi ada jugak yang cakap kaki melecet bila dah banyak jalan. Em... itu memang aku tak dapat nafikan.

Ok kali nie aku nak share satu tips untuk elak kaki daripada melecet. :)

1. Kebiasaannya bahagian kaki yang selalu melecet nie kat area atas tumit. Sebab kadang-kadang area tu selalu bergesel dengan permukaan tepi kasut. Macam gambar yang aku bagi tengok kat bawah nie.



2. So apa yang korang perlu buat ialah guna heel grip untuk mengelakkan kaki luka atau melecet. Aku selalu beli kat Nose (RM7). Ada jugak brand Scholl tapi aku tak pernah guna.


3. Cara guna mudah aje. Heel grip nie perlu dilekat kat ares kasut/flat yang bergesel dengan kaki tadi. Dia agak lembut ala-ala macam span gitu. :P Jangan lekat terbalik tau. Kene buat macam nie...


Mudah bukan. Lepas nie tak perlulah risau kalau nak guna flat. Ada lagi satu tips. Gunalah stokin kulit sebab ia akan mengurangkan geseran pada kulit kaki. So, tak perlulah sedih-sedih sebab kaki melecet. Senang bukan. Selamat mencuba. :))

Kini dapatlah daku menonton wayang tanpa hati yang lara. tehee~


~WASALAM~



Thanks for reading this entry.
 

~ EiNeZz ~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review